Edward Frenkel

14058829

Biografie

Frenkel (geboren in Kolomna in Rusland) is zoon van een Duits-Joodse vader en een Russische moeder. Op de middelbare school studeerde hij al hogere wiskunde bij Evgeny Evgenievich Petrov, hoewel zijn aanvankelijke interesse eerder de quantum fysica betrof. Hij werd, vanwege discriminatie van Joden, niet tot de Universiteit ban Moskou toegelaten en was genoodzaakt zich  voor een opleiding toegepaste wiskunde aan de Gubkin universiteit voor olie- en gaswinning in te schrijven. Daar volgde hij als student het seminarium  van Israel Gelfand en werkte samen met Boris Lwowitsch Feigin  en Dmitry Fuchs. Na zijn afstuderen in 1989 werd hij door Harvard University eerst als Visiting Professor uitgenodigd om een jaar later  daar een promotieplaats te krijgen. Hij promoveerde aan Harvard in 1991, binnen een jaar, bij Joseph Bernstein. Hij was  Junior Fellow at the Harvard Society of Fellows van 1991 tot 1994, en werkte als associate professor at Harvard van 1994 tot 1997. He is wiskunde hoogleraar aan de University of California, Berkeley sinds 1997.

 

Wiskundig werk

Samen met Boris Feigin, construeerde Frenkel de vrije-veld realisaties van de affiene Kac–Moody algebras, definieerde the quantum Drinfeld-Sokolov reductie, en verder  het Feigin–Frenkel isomorfisme welke door  Alexander Beilinson en Vladimir Drinfeld in hun werk m.b.t. de geometrische Langlands correspondentie.  Samen met Nicolai Reshetikhin, introduceerde Frenkel deformaties van W-algebras en q-characters van representaties van quantum affiene algebras.

 

Recent werk van Frenkel concentreerde zich op on het Langlands programmma en het verband tussen representatie theorie, integreerbare systemen, meetkunde, en fysica. Samen met Dennis Gaitsgory en Kari Vilonen, bewees hij het  geometrische Langlands vermoeden voor GL(n). Zijn gezamelijke werk met Robert Langlands en Ngô Bảo Châu suggereren een nieuwe benadering van de functorialiteit van automorfe representaties and trace formules. Hij onderzocht ook (in het bijzonder in samenwerking met  Edward Witten) connecties tussen het geometrische Langlands correspondentie and dualiteiten in quantum velden theorie .

Prijzen

Frenkel was de eerste die de  Hermann Weyl Prize in 2002 ontving. Verder kreeg hij o.a. de Packard Fellowship in Science and Engineering en de  Chaire d’Excellence van de  Fondation Sciences mathématiques de Paris.

In 2013 werd  hij fellow van de  American Mathematical Society, voor zijn  “contributions to representation theory, conformal field theory, affine Lie algebras, and quantum field theory”.

In 2014 werd  Frenkel benoemd tot lid van de  American Academy of Arts and Sciences.

Film

Frenkel was co-producer, co-director (met Reine Graves) en speelde een hoofdrol in de korte film Rites of Love and Math, een hommage aan de film Rite of Love and Death (ook bekend als Yûkoku) van de  Japanse schrijver Yukio Mishima. De premiere van de film vond plaats in Paris in April 2010 en deed officieel mee aan  het Sitges International Film Festival in October, 2010. De vertoning van Rites of Love and Math in Berkeley op 1 December 2010 veroorzaakte enige commotie.

Hij schreef ook (met Thomas Farber)  een filmscript:  The Two-Body Problem.

Hij is ook te zien in de  Numberphile YouTube serie, van  Brady Haran.

Videos

Videos met Edward Frenkel kunt u op de pagina Verwacht vinden.